Često postavljana pitanja

Što je elektrošoker?

Elektrošoker (šoker, električni šoker) je ručni uređaj s pogonom na bateriju ili akumulator koji proizvodi snažnu električnu struju da privremeno paralizira protivnikov mišićni i živčani sustav. Svaki šoker ima dva šiljka (elektrode) na svom kraju, između kojih se odvija električno pražnjenje. Nakon pritiska na okidač i nanošenja elektroda na tijelo protivnika (bilo izravno ili kroz sloj odjeće), struja ulazi u njegove mišiće uzrokujući jaku bol, trenutnu dezorijentaciju i gubitak ravnoteže. Pod djelovanjem velike napetosti nastaju poremećaji neuroloških impulsa koji kontroliraju kretanje mišića. Intervencija koja traje nekoliko sekundi može neutralizirati agresora nekoliko minuta. Iako je izlazni napon elektrošokera izuzetno visok (do milijuna volti), vrijednost struje je vrlo niska (najčešće oko 3 mA), tako da nema trajnih oštećenja na tijelu pogođene osobe. 


Je li elektrošoker smrtonosan?

Sigurno ne. Električni šokeri su ne-smrtonosni uređaji za samoobranu koji samo služe za privremeno omamljivanje neprijatelja. Intervencija elektrošokera ne uzrokuje trajne posljedice.


Elektrošoker djeluje kroz odjeću?

Da. Zahvaljujući izuzetno visokom naponu, električni šokeri dobro su učinkoviti kroz bilo koju običnu odjeću. Kožna jakna ili druga deblja odjeća također nisu prepreka.


Je li pogodniji elektrošoker ili papreni sprej?

Oboje imaju svoje prednosti i mane. Šoker se može koristiti samo u bliskom kontaktu s protivnikom, dok sa sprejom možete održavati sigurnu udaljenost. Suzavac je učinkovit na području lica, elektrošoker djeluje gotovo bilo gdje na tijelu. Na učinkovitost spreja mogu utjecati vremenski uvjeti. Učinkovitost šokera ovisi o duljini kontakta. Preporuča se kombinirati oba sredstva, a ne oslanjati se samo na jednu vrstu obrane.


Kako elektrošoker pravilno koristiti?

Ako morate koristiti električni šoker, čvrsto ga držite i usmjerite elektrode na protivnika. Pritisnite prekidač i dotaknite tijelo napadača elektrodama. Preporučljivo je ciljati na manje pokretne dijelove tijela - npr. vrat, ramena, grudi, trbuh ili bokove.


Na kojem principu djeluje električni šoker?

Osnovni zadatak elektrošokera je poremetiti komunikacijski sustav u ljudskom tijelu koji radi na temelju slabih električnih impulsa. Električni šokeri stvaraju visokonaponski električni naboj s malom strujom. Taj naboj prelazi u tijelo druge osobe. Zbog visokog napona može proći kroz odjeću i kožu, ali zbog male struje nije toliko intenzivan da može uzrokovati trajno oštećenje. Međutim, mnogo zbunjenih informacija se nakuplja u živčanom sustavu oboljele osobe i ta je osoba privremeno paralizirana.

Korištenje šokera u trajanju od 1-2 s protivniku će zadati bol, grčeve u mišićima i osjećaj opijenosti. Nakon intervencije koja traje 3 sekunde ili dulje, dolazi do gubitka ravnoteže (pad na tlo) i kontrole mišića, zbunjenosti i dezorijentaciji. Ovo stanje može potrajati i do nekoliko minuta.